Ryby morskie

Dlaczego powinniśmy jeść ogólnie ryby już było wyjaśniane wielokrotnie, niestety wciąż nie są to podstawowe dania w polskich domach, być może bierze się to z powodu ich ceny Więcej »

 

Ryby morskie

Dlaczego powinniśmy jeść ogólnie ryby już było wyjaśniane wielokrotnie, niestety wciąż nie są to podstawowe dania w polskich domach, być może bierze się to z powodu ich ceny, która jest zdecydowanie wyższa niż na przykład cena kurczaka, ale też może z naszej kultury jedzenia. Dziwi to tym bardziej, że jesteśmy przecież krajem leżącym nad morzem i teoretycznie mającym dostęp do wielu rodzajów ryb, a przede wszystkim – ryb morskich. Tymczasem sytuacja wygląda tak, że ryby zazwyczaj jemy od święta – karp w wigilię i w niektórych przypadkach w piątki w czasie postu u osób religijnych. Tymczasem zbadano, że jedni z najbardziej zdrowych ludzi pod względem kondycyjnym to Eskimosi, którzy przecież żyją w ciężkich warunkach. Sekretem braku chorób serca, miażdżycy czy krążenia krwi, a także silne żeby i zdrowe włosy są oczywiście sposoby odżywiania tych ludzi – jedzą duże ilości ryb morskich, które tam występują. Istotą tak zbawiennego wpływu na nasz organizm są oczywiście kwasy Omega-3, których pełno w swoim mięsie zawierają ryby takie jak na przykład łosoś, tuńczyk, sardynki, śledzie, makrele , a także pstrągi. Mimo, że ryby te znane są jako potrawy tłuste to mają zbawienną moc albowiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie są produkowane w naszym organizmie, dlatego też musimy mu ich dostarczać, a to z powodu, że dzięki nim nasze ciało może sobie odpowiednio regulować poziom lipidów, obniżyć stężenie trójglicerydów i zwiększyć tak zwany „dobry” cholesterol.  Dodatkowo wszystkie te zalety wpływają na naczynia krwionośne, ciśnienie krwi i mają wpływ na zdrowie naszych organów na przykład serca.